Thrillers

 

Actie Thrillers 

Thrillers met de nadruk op gevechten, achtervolgingen, explosies...

 

Historische Thrillers

Thrillers waarin een verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen en/of historische personen ...

 

Medische Thrillers

Een medische thriller is een subgenre van de thriller waarin meestal de forensische geneeskunde een grote rol speelt of waarbij het verhaal zich grotendeels afspeelt in ziekenhuizen...

 

Politie Thrillers

Het hoofdpersonage is een held die het gevaar trotseert. Deze held kan een gewone burger zijn die toevallig bij het verhaal betrokken raakt, bijvoorbeeld als onterecht verdachte of als vriend of familielid van een slachtoffer. Of hij kan beroepsmatig bij het verhaal betrokken raken, bijvoorbeeld als privédetective, rechercheur, patholoog-anatoom of geheim agent.

De booswicht (antagonist) is iemand die een grote misdaad beraamt of al een misdaad gepleegd heeft. Hij kan grootschalige plannen hebben die verijdeld moeten worden. Hij kan een vijandige spion zijn die plannen naar het buitenland wil smokkelen of een seriemoordenaar die een volgende slachtoffer op het oog heeft. Hij kan bijgestaan worden door handlangers en het hoofd zijn van een geheime organisatie. De 'booswicht' kan ook een meer abstract karakter hebben, bijvoorbeeld een uit een laboratorium ontsnapt virus.

Psychologische Thrillers

Een psychologische thriller is een genre waarin vooral het psychologische aspect in een thriller belicht wordt. Waar een thriller in het algemeen een film is met een spannend plot, wordt bij een psychologische thriller een karakterschets van de hoofdpersoon en bijrollen neergezet.

De psychologische thriller heeft raakvlakken met genres als mystery, thriller, sciencefiction en horror.

 

Scandinavische Thrillers

Thrillers die zich afspelen in Scandinavië