Baard en Kale

Baard en Kale (originele Franse naam Tif et Tondu) is een Belgische stripreeks, oorspronkelijk gemaakt, geschreven en getekend door Fernand Dineur. Meerdere tekenaars en schrijvers hebben meegewerkt aan de stripreeks; de meest populaire versie werd getekend door Willy Maltaite (onder pseudoniem 'Will') met scenario's van opeenvolgens Maurice Rosy, Maurice Tillieux en Stephen Desberg.

De strip begon in 1938 in het tijdschrift Robbedoes, de laatste strip kwam in 1997 uit. Enkel de strips getekend door Will, vanaf 1954, worden nog uitgegeven door Dupuis en te koop aangeboden in de striphandel. Eind jaren '60 verscheen de strip in het Nederlandse weekblad Sjors als Baardmans & De Kale, o.a. de serie Baardmans & De Kale en de bende van de Witte Hand.

De strip draait om twee detectives genaamd Baard en Kale. De Franse namen zijn 'Tif et Tondu' (letterlijk "Haar" en "Geschoren") waarbij Tif naar de kale man verwijst en Tondu naar de man met baard. In Het Nederlands heeft men deze verwisseling niet gemaakt: Baard verwijst wel degelijk naar de man met baard en Kale is kaal. De twee krijgen het geregeld aan de stok met een groot aantal criminelen, waaronder de altijd gehelmde Stomp.

Foto's kunnen afwijken!