Bakelandt

Bakelandt is een Vlaamse stripreeks van striptekenaar Hec Leemans. De albums worden uitgegeven door Standaard uitgeverij.

De stripreeks is genoemd naar de authentieke historische Vlaamse rovers bendeleider Ludovicus Baekelandt, al is diens naam wel anders geschreven. De reeks vertelt de avonturen die Bakelandt beleeft samen met zijn vriendin Rooie Zita en hun vrienden Pé Bruneel en Pier den Bult.

De auteur heeft de stripfiguur Bakelandt laten uitgroeien tot een soort Robin Hood op Vlaamse bodem.

De reeks ontstond in 1975 in samenwerking met scenarist Daniël Jansens. Toen deze laatste in 1980 overleed zorgde Het Leemans zowel voor de tekeningen als voor het verhaal en de teksten.

De eerste publicatie verscheen op 20 oktober 1975 in de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. De strip werd initieel uitgegeven door Uitgeverij J. Hoste en pas later door Standaard uitgeverij. De eerste 29 albums verschenen in zwart wit. Herdrukken en latere albums waren wel in kleur. In 2006 is de reeks op pauze gezet omdat auteur Hec Leemans besloot meer tijd te investeren in andere reeksen waaronder FC De Kampioenen.

Foto's kunnen afwijken!